NURHAK'IN ÖZGÜR İNTERNET GAZETESİ

Nurhaklıların Gören Gözü, İşiten Kulağı, Söyleyen Dili!... Nurhak'ın Özgür Portalı, Aydınlık Yüzü |www.nurhak.org|

[NURHAKIN ÖZGÜR PORTALI! SİZİN SESİNİZ!]|www.nurhak.org|

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Nurhak Portal Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Seyid Rıza
Sizden Başka
Bu forumu gezen kullanıcılar: Yok
Bu konuyu Paylaş?veya Seçenek Göster!
Gözle

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1(ala) Seyid Rıza Bir 3/12/2009, 04:07

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN

Seyid Rıza (Seyid Rıza ya da Pir Sey Rıza) (d. 1863 (Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir) Tunceli'nin Lirtik köyünde - ö. 18 Kasım 1938 Elazığ), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde Dersim İsyanı'nın liderlerinden olduğu ileri sürülerek idam edilen Alevi din adamı ve aşiret lideri. 1863'te Dersim'in Lirtik köyünde Şeyh Hesenan (Şixhesenu) aşiretinin Yukarı Abbasan kolundan Seyit İbrahim'in oğlu olarak doğmuştur.

Dersim 1937-38 olaylarındaki kanlı çatışmalardan sonra barış görüşmeleri yapmak üzere Erzincan'a çağrılmıştır, kimi kaynaklara göre ise daha fazla kan dökülmemesi için kendisi gidip teslim olmuştur. Ancak 5 Eylül 1937'de orada (72 Dersimli ile birlikte) tutuklanmıştır.
5-13 Eylül 1937'de Elazığ’a -dönemin söylemi ile elaziz- götürülüp askeri mahkemede yargılanarak idama mahkum edilmiştir.

O dönemdeki yasaların 75 yaşını geçkin kişilerin idamına izin vermemesinden ötürü yaşı küçültülen Rıza, oğlu Resik Hüseyin, Şehanlı Aşiret reisi Seyd Hüsen, Yusufan Aşiret reisi Kamer'in oğlu Fındık, Demanan Aşiret reisi Cebrail'in oğlu Hasan, Kureyşan Aşiret reisi Ulkiye'nin oğlu Hasan ve Mirza Ali'nin oğlu Ali ile birlikte idam edilmiştir.

İdam günü, darağacında, « Evlad-ı Kerbelayız, bihatayız, ayıptır, zulümdür, cinayettir » diyerek celladı kenara itmiş ve sandalyeyi tekmeleyerek idamını kendi gerçekleştirmiştir.

Çatışmaların birinde de oğlunu yitirmiştir. Diğer oğlu Resık Hüseyin'in ise yaşı büyütülerek aynı mahkemede kendinden bir kaç saat önce gözleri önünde asılarak idam edilmiştir.

www.NURHAK.org
Özgürlüğün Sesi... Sizin Sesiniz...Özgürce...

www.NURHAK.org

Bir TeşekkürBir Paylaşım
Bir Yorum
Bu Kadarmı Zor? UNUTMAYIN Bu Forum Hepimizin Forumu Yaşatan Mesajlarımızdır! DEĞİLMİ Misafir CAN NURHAK'IN ÖZGÜR İNTERNET GAZETESİ
Kullanıcı profilini gör http://www.nurhak.org

2(ala) Geri: Seyid Rıza Bir 3/12/2009, 15:10

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
babako can dersimde resmen kadliam yapıldı, isyan falan hikaye, dersimde evladı resul kadedildi, çocuk kadın demeden hunharca öldürdü'ler bizim çevre köylerden birinde oturan, yaşlı bir amca vardı,dersimden gelme bundan 45 yıl önce olup bitenleri anlatırdı, duygulanıp ağlardık, bazı kendini bilmez insanlar çapıtarak birşeyler yazıp çiziyorlar, halen canli şahitler, var ve bu canlı şahitler sanal ortamlarda, konuşturuluyor yaşadıkları vahşetleri anlatıyorlar. yani bunlar yapıldı hepimiz şahidiz, maraşta çorumda sivasta vs. babako can, sitemizde bu konuları irdelersek sayfalar yetmeyecektir bu yaraları deşmeyelim lütfen.

www.NURHAK.org

3(ala) Geri: Seyid Rıza Bir 3/12/2009, 15:21

NURHAK PORTAL'da
FORUMCU
FORUMCU
Sorumu hala cevaplayamadiniz sayin Agcasarli emmi.

Turkiye'nin diyorum, neden diger illerinde madem isyan yoktu'da kurd'ler katliama ugramadi? "Iste Dersim Gerci" konusun'da size bol bol soru sordum tik yok, sonra gelip kacamak kacamak buralarda katliam vardi, kendini bilmezler soyle diyor filan diyorsunuz. Size saygim var, fakat bu yaptiginizda yakismiyor.

www.NURHAK.org

Kullanıcı profilini gör

4(ala) Geri: Seyid Rıza Bir 3/12/2009, 15:57

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
devrim sen resmen ırkcılık ayırımcılık yapıyorsun, türkle kürt etle tırnak gibidir, türkü kürtten kürdü türkten ayıramassın, bu insanlar bin yıldır iç içe yaşıyorlar, dersime gelince, dersimde senin yazdığın gibi toprak ağaları yoktu, dersim halkı sosyalizim bilimi gibi paylaşımcı'idiler, her yerde olduğu gibi yer yer fodalizim vardı, dersim insanının yüzde oltmışı dede kökenli evladı resuldur, duturmuşsun kürtler kürtler, kürtlerle alıp veremediğin ne, hem bana yakışmıyan nedir, linkler koydum bakman için, ve o linklerde gerçekler var çarpıtılmış bir konu yok, iyi araştır konuları iyi algıla öyle yaz, bu ayrımcı uslubunla insanları kırıyorsun.

www.NURHAK.org

5(ala) Geri: Seyid Rıza Bir 3/12/2009, 16:25

NURHAK PORTAL'da
FORUMCU
FORUMCU
ağcaşarlı demiş ki:devrim sen resmen ırkcılık ayırımcılık yapıyorsun, türkle kürt etle tırnak gibidir, türkü kürtten kürdü türkten ayıramassın, bu insanlar bin yıldır iç içe yaşıyorlar, dersime gelince, dersimde senin yazdığın gibi toprak ağaları yoktu, dersim halkı sosyalizim bilimi gibi paylaşımcı'idiler, her yerde olduğu gibi yer yer fodalizim vardı, dersim insanının yüzde oltmışı dede kökenli evladı resuldur, duturmuşsun kürtler kürtler, kürtlerle alıp veremediğin ne, hem bana yakışmıyan nedir, linkler koydum bakman için, ve o linklerde gerçekler var çarpıtılmış bir konu yok, iyi araştır konuları iyi algıla öyle yaz, bu ayrımcı uslubunla insanları kırıyorsun.

Irkcilik kendi irkini ustun gorup diger milletlerin kokenini asagilamak, hor gormek, kucumsemek ve kucuk dusurucu yorumlar'da bulunmak'tir. Benim hangi cumlem'de Turklerin etnik kokenini ustun kilacak soz buldunuz?

Turk'le kurdu ben degil DTP, PK-K gibi Turk halk dusmani fasist olusumlar yapiyor. AKP hukumeti gelene kadar Turk ve kurt ayrimciligi gibi birsey soz konusu degildi Turkiye, fakat kurdler cok guzel oyuna gelip, simartildilar ve Turk halki'da tepki verince ayrimcilik soz konusu oldu.

Sorumu hala cevaplamadiniz Yusuf emmi.

1937/1938 donemin'de. Turkiye'nin neden diger illerinde yasayan kurdler katliama ugramadi'da Dersimdeki kurdler sozde katledildi?

Ordu 7 duveli memleketten atmayi basara bilmiste bir avuc is-birlikci isyancilarami gucu yetmemis?

Sorulari yanitsiz birakiyorsunuz sonra'da katliam katliam. Dogu Turkistan Turkmenler katledilip sokaga sira sira yigilirken neden sesiniz cikmadi? Amerika binlerce kilometrelerden gelip MILYON'u asan insan katliami yapti neden sesiniz cikmadi? Ermeni'ler Azerbayjan topraklarini isgal edip bir gece'de colugu cocugu evinde yakti neden sesiniz cikmadi? Bu saydigim katliam'lar oyle 70 sene evvel degil daha dun oldu.

Yakistiramadim sana. Daha kamil bilirdim, daha iyi tartip konusan bilirdim seni. Yanilmisim herhalde. Saglik olsun...

www.NURHAK.org

Kullanıcı profilini gör

6(ala) Geri: Seyid Rıza Bir 4/12/2009, 18:13

NURHAK PORTAL'da
[DÜŞKÜN]
[DÜŞKÜN]
hepimiz kardeşiz.bizi birbirimizden kimse ayıramaz.onur öymenin konuşması bir talihsizliktir.ve evladı resulü incitmiştir.

www.NURHAK.org

Kullanıcı profilini gör

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]