NURHAK'IN ÖZGÜR İNTERNET GAZETESİ

Nurhaklıların Gören Gözü, İşiten Kulağı, Söyleyen Dili!... Nurhak'ın Özgür Portalı, Aydınlık Yüzü |www.nurhak.org|

[NURHAKIN ÖZGÜR PORTALI! SİZİN SESİNİZ!]|www.nurhak.org|

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Nurhak Portal Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Aşık Mechuli'nin Hayatı
Sizden Başka
Bu forumu gezen kullanıcılar: Yok
Bu konuyu Paylaş?veya Seçenek Göster!
Gözle

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1(ala) Aşık Mechuli'nin Hayatı Bir 6/8/2009, 22:28

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN

Sekiz-on yaşından itibaren müzik ile tanışan bir Âşık o!...
Yöresindeki Âşıklık geleneğinden pişerek, söylediği eserlerle iktidarlara kafa tutarak yasaklı hale gelen bir Âşık!...
Avrupadaki stresli yaşamdan dolayı sesini kaybetmiş olmasına rağmen hâlâ düşüncesiyle, özüyle, yüreğiyle, ruhuyla yorumladığı eserlerinin verdiği güç ile zorlu Avrupa yaşamına direnmektedir o!...

Kendisini ta memleket'te seneler evvel çocukluk dönemlerimde, düzen karşıtı eserlerini dinleyerek

biliyordum.
Fakat yıllar sonra, 1970-80 döneminde devrimci gençlik jenerasiyonu içinde bulunmuş ve geçen temmuz ayında beyin timuruna yenik düşen sevgili Abdullah Yakışan'ın kırkındaki taziye yerinde (Fransa/Mulhaus) ayrılıp giderken, aynı kaderi paylaşan Ozan Şahsultan ile merhabalaşırken kesişti yollarımız.
Bizi en içten sıcak bir merhaba ile, benim bile zor tırmanacağım merdivenli çatı katındaki malikhanesine çıkararak söyleşimize orada başladık...

www.NURHAK.org
Özgürlüğün Sesi... Sizin Sesiniz...Özgürce...

Kullanıcı profilini gör http://www.nurhak.org

2(ala) Geri: Aşık Mechuli'nin Hayatı Bir 6/8/2009, 22:30

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
Yayın Yönetmeni İsmail Güner'in Bölgemizden Âşık Meçhuli İle Yaptığı Söyleşi Sunuyoruz!

İsmail Güner: [b]Merhaba sevgili Meçhuli Üstat!
Âşık Meçhuli Kimdir? Âşık Meçhuli'yi kendisinden dinlemek isteriz
...

[b]Âşık Meçhuli: Merhaba Can! Hoşgeldiniz!...
Âşık Meçhuli'yi tarif etmek bana çok zor geliyor...Biraz zor gelir kendimi tanıtırmak!...
Bir başkasını savunabilirim ama, kendimi tanımak bana zor gelir.
Meçhuli Afşin Kaşanlı'da doğdu ve Kaşanlı'da büyüdü! Sekiz-on yaşlarında bu sanata merak saldım...Ve o yıllardan bu yana devam edip gidiyor.

[b]-Peki siz o yaşlardan hangi Ozanları dinlediniz? hangi Ozanlardan etkilendiniz?...

Alevi Ozanları aşağı-yukarı bütün hepsini tanırım ve eserlerini de okudum. Her kesimin dinlediği ve bildiği, Âşık Mağsudi'yi, Âşık Mahzuni'yi, Kul Hasan'ı, Selim Çırağman'dır, işte aklıma gelen yaşıtlarımdır.

[b]-Bugüne kadar kaç eser ve Albüm yaptınız?...

Albümümün sayısını resmi olarak pek bende bilmem!

[b]-Neden bu ülke'ye gelmeye karar verdiniz! Kaç yılında Avrupa'ya geldiniz?...

1988 yılında geldim. Fakat benim geliş nedenim biraz farklı!... Daha öncede 12 Eylül sonucu da yurtdışına çıkmayı tercih ettim o zamanlar. Yani o zamanlar deyiş ve türkülerimi söyleyemedim. Sonuçta mesleğimi kaybedeceğimi düşünerek, yurtdışına çıkmayı tercih ettim.

[b]-Peki burada siz sanatınızı sürdürme olanağı buldunuz mu?...

Belli bir dönem sürdürebildim! sesim var iken!...Ama Türkiyedeki kadar olmadı...

[b]-Şuan ülke'ye dönme gibi bir düşünceniz var mı?...

[b]Elbet'te kendi ülkemiz'dir! kendi memleketimiz'dir!...İstiyerek buraya gelmedik! Mecburiyetler bizi burada tutuyor. Herhangi bir siyasi sakıncam yok ama, çocuklar burda, aile bölündü!...Sağlıklı bir yaşam biçimi değil! tercih ettiğimiz bir yaşam biçimi değil!...
Gerek bu devlet, gerek Türkiye devleti ile herhangi sakıncalı bir sorunum yok!

www.NURHAK.org

3(ala) Geri: Aşık Mechuli'nin Hayatı Bir 6/8/2009, 22:31

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
Peki yaptığınız eserleri orada icra edemediğinizi söylediniz, yaptığınız bu eserler hangi tarzda?...

Aşıklar; dünyadaki toplumsal sorunlarla ilgili herşeyi işleyerek söyler.
Dolayısıyla, iktidarlarla bizim sorunlarımız vardır!...
Devletlerle bir sorunumuz yok Ozan olarak! İktidarlarla sorunlarımız var. Hâlâ da vardır.
İktidarlar sağlıklı idare etmedikleri sürece; biz mutlaka patlak vereceğiz!

-Sevgili üstadım siz gençlere bu konuda neler önermek istersiniz?...

Gençlerle ilgili bir çok umutlarımız vardı...hâlâ da umutlarımız var!...
Atatürk, Türkiye'yi gençlere armağan etmiş, ben olsaydım etmezdim!...hele bu gençliğe hiç etmezdim!...

-Neden? Avrupadaki gençlik için mi bu söylediğiniz?...

Genel olarak söylüyorum. Toplum değişir, bu kadar da karamsar değilim ama, geleceğimiz gençlerimizdir.
Gençliği olmayan bir millet, geleceğini kaybetmiş demektir. Gençlerimiz umutlarımızdır. Gençlerimiz bizi yaşatıyor ve eserlerimizi sürdürüyor.
Âşık geleneği olarak, gençlerimizle bir problemimiz yok! Bizleri izliyor ve ilgi duyuyorlar. Fakat! bazı ufak tefek tartışmalarımız çıkabiliyor.

-Nedir mesela bu anlaşamadığınız nedenler?...

Siyasi, ideolojik anlamda yani. Farklılıklarımızdan dolayı bir takım sorunlarımız oluyor yani...
Başkasını Padişah yaparız kendimize! Bilginimizi de Eşek diye tanıtırız başkasına!...
Bu anlayışı terk etmediğimiz müddetçe, kendi değerlerimize sahip çıkıyoruz diyemeyiz!...

-Siz sesinizi yitirdiniz. Ne zamandan beri ve neden dolayı sesinizi yitirdiniz peki?...

1998'den beri sesimi kaybetim...
Nedeni? Tıp'a göre Alkol ve sigaradan dolayı deniliyor. Bana göre geçirdiğim hastalığım sigara ve alkolden değildir!...içinde bulunduğumuz koşulları, hazmedememekten dolayı kaynaklanıyor. Yaşadıklarımı hazmedemedim. Benim hastalığımın nedeni budur.

Sigara neden olabilir belki ama, alkol neden değildir! ben alkollik değilimki!... Esas stres, kaos ortamları ve derdini kimseyle paylaşamama, içine kapanma, yaşamın zorlu koşulların getirdiği stresli koşulların ürünüdür yani...Sistemin insanları bireyci yaşama adapte ederek, yalnızlaştırmaktan kaynaklanıyor. Tabiî kapitalist sistemin gereğidir bu!

Adamsızlıktan öleceğiz (
Gülüyor) yani. Adam çok ama adam gibi adam yok!...

-Sesinizi yitirdiğinizi anlattınız. Sesinizi kaybetiğinizden bu yana yaptığınız eserleriniz varmıdır? yarattığınız eserlerinizi değerlendiren oluyor mu?...

Tabiî. 12 Eylül'den önce sesim variken icra edebiliyordum. Ama 12 Eylül'den sonra asla, ne bir kaset çıkarabildim nede bir konsere çıkabildim!...devamlı gözetim altındaydık. Bir yere gidebilmek için sıkıyönetimden izin almak gerekiyordu!...Aşağı yukarı 11 sene öyle yaşadım.

-Peki sevgili üstat; Âşık Meçhuli gerçek adınız mı?...

Gerçek adım Hasan Öztürk' tür. Babamın adı da Hasan'dır. Anamın adı Elif, Meçhuli, Âşıklık Mahlasım'dır. 1946 yılında Afşin çuman Kaşanlı'da doğdum.

- Üstadım bu son dönemlerde yöre ve bölgelerde Vakıf adı altında Festivaller organize furyası başladı adeta. Bu tür Festival ve etkinlikler topluma ne getirir, ne verebilir? Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?...

Kişisel olarak benim açımda güzel bir gelişmedir. En azında insanları bir araya getirerek kaynaştırır. Ne demişler; "
hayvanlar koklaşa koklaş, insanlar konuşa konuşa anlaşır" demişler. Demek ki insanlar konuşarak anlaşabiliyorlar. Bir araya gelmesinde büyük yarar var!...
kesinlikle katılsınlar, belki şimdi yararını göremeyiz ama, ilerde örgütlü olarak bir gelişme sağlanır diye düşünüyorum. Örgütlü insan herşeyin üstesinde gelir. örgütlü insan'ın yapacağı çok şey vardır.

www.NURHAK.org

4(ala) Geri: Aşık Mechuli'nin Hayatı Bir 6/8/2009, 22:33

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
-Siz eserlerinizi hangi tarzda üretip okuyordunuz?... İnançsal olarakta baskı görüyor muydunuz?...

İnançsal olarak ben Aleviyim!...özelde Alevi Ozanı ve genelde halkın Ozanıyım. Baskı görsemde Aleviliğimle gurur duyuyorum.
Bireysel baskı görmedik ama, toplumsal baskı gördük!...çoğu zaman Âşık Meçhuli olduğumu söyleyemezdim!...

-Alevi olduğunuzu ilkin ne zaman anladınız? Ailenize hangi soruları sordunuz?...

Bizim köyde dedeler vardı. başka yerlerde aralıklı "Cem" yapılırdı ama bizim köyde sık, sık yapılırdı Cemler!...gerçi çocukları pek bırakmazlardı ama, ben şumarıktım anamın toramasının altına girerdim, (Gülüyor) ve bu Cemler benim ilgimi çektiği için izler ve dinlerdim. Ondan dolayı Cemiyet'in içerisinde oldum. Fakat ben çocukluğumu yaşamadım desem yeridir!...çocukluğum hep yaşlılarla geçti. Şimdi ise tam tersi gençlerle geziyorum...

www.NURHAK.org

5(ala) Geri: Aşık Mechuli'nin Hayatı Bir 6/8/2009, 22:36

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
Peki üstadım ben şöyle bir soru sormak istiyorum.

Buyur...

-Alevilik sizce bir dinmidir?...Bunu size sorabilir miyim?...

Sorabilirsiniz. Alevilik bir dindir fakat sosyal yaşamı kabul edenler için ise, öyle değil!...kim nasıl kabullenirse öyle bir yapıya sahip, ama özünde hiç birşey kaybetmeden. Alevilik, öz olarak, "Hakk eşittir insanlık'tır!
Yani belki yaşamımızda Aleviliği icra edemiyoruz bu ayrı bir konu! ama dünyada benzeri yoktur!...
Alevi inancının, Alevi düşüncesinin eşi yok!...
Aleviliğe yakın olan diğer dinlerden Hiristiyan dini biraz yakındır ama, Aleviliğe baktığınız zaman oda "
Şeriatçı" gibi kalıyor Aleviliğin yanında!...

O nedenle Aleviliği ister inanç olarak kabul edin! ister yaşam biçimi deyin, ne derseniz deyin Alevilik, insanlığın tekerür ettiği yerde vardır. Ve dünya inançları arasında da eşi olmayan bir endüstiridir Alevilik!...bilenler için ama, bilmeyenlerde bir Tarikat'tır der geçer! Asırlardan beri iftira ve hakâret edilerek, (ana bacı tanımaz, kestiği yenilmez vs...) diye kuru iftiralarla, toplu katliamlardan geçirilerek bugüne gelmiştir.

Hem yaşamımızı, hem çocuğumuzu, hem geleceğimizi karartmışlar!...ama bugün karamsal değiliz! her ne kadar geçmişte karartmışlarsa da, bugün Alevi örgütlülüğü var!

-Aleviliğin bu örgütlülüğünden dolayı umutlu musunuz?

Bu örgütlülüğünden dolayı gururuluyum, umutluyum ve beklentilerimde çok!...
Sadece Alevilik açısında değil! insanlık açısında örnek kişilikler sergileyeceklerinden dolayı umutluyum. Elbet'te çeşitli engeller olacak ama, Alevi örgütlülüğün temeli sağlam!...

-Hemen bu konuyla ilgili sormak istiyorum! bu son dönemlerde iktidar "Alevi çalıştayı" adı altında vs. İslam patentli iktidar tarafında Alevilik ile ilgili toplantılarla ilgi göstermeye başladı. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?...

Tarihsel olarak bakıldığı zaman, ilk bakışta iyimser bakmak zorunda kalıyor insan!
Tarih boyunca benzeri böyle yaklaşımlar olmamıştır Alevilere!... Bu bir ilktir. Hem Alevi örgütlülüğü açısında, hemde Başbakan düzeyinde çeşitli platformlara katılması vs...ama samimiliği tartşılır bunun tabiki ama, bu bir ilktir tarihten bu yana. Umut vericidir elbette fakat diğer bakış açılarına katılmıyorum!...Tabii samimiyetleri ölçülür!...ne derece samimi olduklarını göreceğiz!

www.NURHAK.org

6(ala) Geri: Aşık Mechuli'nin Hayatı Bir 6/8/2009, 22:37

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
Ayrıca Muaviye siyasetidir!...düşmanda medet beklenmez!...

Düşmandan medet ummaya kalkarsan kendini aldatırsın!...biz onları düşman olarak görmüyoruz ama onlar bizi düşman görüyor!...biz onların evlerine misafir olarak gidiyoruz, kestiğini yiyiyoruz ve onların hakkında dedikodu etmiyoruz ama onlar bizi çeşitli iftiralarla başbaşa bırakıyorlar...

Cumhuriyet'tin kuruluşunda bu yana iktidar olan Sol parti'de sağ parti'de hep, Alevileri oy deposu görerek yaklaşım göstermektedirler...

Siyasi adamın yüzüne bakacaksın, gözüne bakacaksın, izine bakacaksın, üstüne bakacaksın, çünkü yapttığı siyaset midir değil midir? yüzüne gülüp geçeceksin. Bir başka tarifiyle, siyasi adam hayvan samanına benzer!...Hele yem verme saatinde tutamasın! Mümkün değil durduramasın. Siyasi adam sabun cinsinden! bugün var! yarın yok!...

-12 Eylül 1980 öncesine dönersek, bir çok sol Fraksıyon vardı o dönemlerde! O dönemde her Fraksıyon kendine bir Ozan seçmişti. Sizde Âşık Meçhuli olarak, sistemce yasaklı eserleri okuyordunuz. sadece bir Fraksıyona mı tabi idiniz? yoksa genele mi hitap ediyordunuz?...

Anladım. askerlik sonrası, bir takım Fraksıyonlarla ilişkilerim oldu. Ama şunu samimiyetle söylüyorum; hiç bir örgüt üyesi olmadım!...Tüm örgütlere bir gözle bakmak istedim. Hepsine sol gözümle baktım.

-Onların bakışı nasıldı size peki?...

Onların bana bakışı farklıydı!...Kiminle karşılaştıysam beni kendi örgütüne çekmeye çalışıyorlardı. Niyetlerini açık, açık söylemezlerdi. Zaman zaman çeşitli platformlarda bana; "senin geleceğini garanti altına alırız, sana gereken maddi desteği sunarız" vs... vaatlerde bulunuyorlardı. Buna karşı ben hiç birzaman taviz vermedim. Doğru veya yanlış tartışılır bu onu bilemem. taviz vermediğim gibi de küçümsemedim de! sürekli onların dışında eleştirel bir yaklaşımla yanlarında oldum.

www.NURHAK.org

7(ala) Geri: Aşık Mechuli'nin Hayatı Bir 6/8/2009, 22:39

NURHAK PORTAL'da
ADMİN
ADMİN
AŞIK MECHULİ DEVAMI
Bunun karşılığı çok acı oldu!...birini benimsiyemem bana pahalıya mal oldu sonra tabiî.

-Üstadım bu sohpetmizi yani söyleşimizi, günümüz bilim-teknik çağının internet gazeteciliğini yapan Nurhakdağı Net/ Nurhakdağı Com sitesi okuyucu ve katılımcıları adına yapıyoruz. Siz bilim-teknik çağında yayın yapan bu internet gazeteciliğini nasıl buluyorsunuz?...

Elbet'te olumlu buluyorum! Fakat benim internet bağlantım yoktur!...daha yeni bağlantı kuruyorum. (
Sağında oturan bölgemizden Ozan Şahsultan'a dönerek) Daha yeni adım atıyorum. Öğretmenim de burda bana öğretiyor. Bugün bana interneti öğretmek için gelmiştir. Dolayısıyla, sizin gibi dostlardan gelişmeleri duyuyorum. Bizim Nurhakdağı coğrafyasındaki bölge insan'ın şahsında yaptığınız bu çalışma için teşekkür ediyorum...Ve geldiğiniz için de teşekkür ederim.

Biz teşekkür ederiz...

Hizmet Hakk içindir...

-Son olarak bu dünya'ya vermek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?...

Dünyayı demeyim de (Gülüyor) bizim bölgeye diyeyim, bizim Binboğa, Nurhakdağı, Elbistan yöresinde güzel klam ve eserlerimiz var! Mahzuni vb. Ozan Şahsultan söylüyor.

-Bu bölge gençliği üstünde etkili olabildiniz mi?

Etkili olduğum kanaatindeyim. Tabiî onların ne kadar etkilendiği onların telafuz edebileceği bir konudur. sanatımı icra ettiğim dönemlerde, etkili olduğum kanısındayım...ama halkımdan memnunum hiç bir şikâyetim yoktur! Büyüğünden küçüğüne, delisinden akılısına kadar hiç bir şikâyetim yoktur.

Peki üstadım! bizde Nurhakdağı sitesi okur-yazarları ve katılımcıları adına bize zaman ayırıp bizi kırmadığınız için bu güzel sohpeti gerçekleştirdiğinizden dolayı size teşekkür eder, sağlığınız ve yaşamınızdan başarı dileklerimizi sunarız...

Ben teşekkür ederim size ama böyle ayak üstü oldu!...İleriki dönemlerde umarım daha uygun ve geniş bir zamanda yine devam ederiz!...

Röportaj: İsmail Güner

Foto çekim: Fırat Oktay Doğan

www.NURHAK.org

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]