1
Ben kimseye kıyamadım' Bir 6/5/2009, 10:02
ben kimseye kıyamadım'
- [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Yakası yünlü, bol cepli, yeşil parka onunla birlikte "devrimciliğin" sembolü oldu. Yeşil parka giyenler cezalandırıldı, yakalandıkları yerde dövüldü. Bu kanlı kıyım sahnesinde bile Deniz Gezmiş, parkasını sembol yapan fotoğrafını çeken gazeteci Ergin Konuksever'e şunu söylüyordu: "Ben hiç kimseye kıyamadım, askere ateş etmiş değilim..."
Tolga Yenigün
Cumhuriyet- Devrimci önderler Deniz Gezmiş (25), Yusuf Aslan (25) ve Hüseyin İnan’ın (23) 6 Mayıs 1972’de idam edilişinin üzerinden tam 37 yıl geçti. “Üç fidan”ın anıları hâlâ sıcak, yaşama bıraktıkları o kısa ama anlamlı not hâlâ belleklerde...
O dönemin yakın tanığı gazeteci Ergin Konuksever’le Deniz’leri ve üç gencin asıldığı gece babalarının yaşadıklarını konuştuk...
‘Üç sizden, üç bizden’
O dönem çalıştığı Günaydın gazetesince Ankara’da görevlendirilen ve Ankara Haber Ajansı’nın (ANKA) bürosunda gelişmeleri izleyen Konuksever, Deniz’lerin davasının “kararı peşinen verilmiş bir dava” olduğunu söyledi. Konuksever, “O zaman Adalet Partisi iktidardaydı, ‘3 sizden, 3 bizden’ diye bir slogan çıkarmışlardı. O ‘3’ vurgusu Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Deniz Gezmiş hakkındaki karardı” dedi. Konuksever, Deniz’lerin o güne kadar, hiçbir cinayetleri olmayan, adam öldürmekten aranmayan, en ağır suçlarının banka soygunu olduğu bilinen kişiler olduğunu vurgulayarak “Ama nedense o dönemdeki iktidar, bu işi aklına takmıştı. Kendini öne çıkarmak için o çocukların asılmasına önceden karar vermişti, daha idam öncesinden birtakım hazırlıklar yapılıyordu. Çukurlar açılmıştı... 3 mezar çukuru hazırdı...” diye konuştu.
Özgürlüğün Sesi... Sizin Sesiniz...Özgürce...
En son ağcaşarlı tarafından 6/5/2009, 12:04 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Portal
Giriş yap

Anahtar Kelime | Tags: