1
Türkiyede Alevi Olmak!.... Bir 7/9/2008, 23:15
* hiçbir hakkınız olmadığının göstergesidir. binbir zorlukla cem evi açarsanız oldukça şanslısınızdır. din derslerinde islamiyet'in sadece sünnilikten oluştuğu okutulur alevilikten bahsedilmez. iş hayatında ve politikada kolay kolay yükselemezsiniz ama her ne olursa olsun bu ülkeyi seversiniz çünkü siz aydınlık ve çağdaş türkiye'nin temsilcisinizdir.
* Türkiye de alevi bir kasap olmakda oldukca zor bir işdir
alevi bir kasapsanız ve alevi kasap oluşunuz sunni müşterilerinizce öğrenilmişse; derim ki o dükkan et satmaz, bıçaklar kullanamamaktan körelir;i flas eder, kapatırsınız dükkanı. çünkü alevilerin kestiği et sunnilerce tüketilmez. açık söylemek gerekirse o et "haram kabul edilir".
eskiden kurban bayramlarında kestiğimiz etler sunni komşularımız tarafından tüketilmezdi. biz bu yüzden kurban bayramlarında hep bol bol et yemişizdir !!!
* yok sayılmak . ve hatta 5 yıla kadar çoğu alevinin söylemekten bile çekindiği durum. çok zor koşullarda dini özgürlüğünü yaşamaktır . alevi olduğun için geçmişte katledilmektir , günümüzde ise hor görülmek ve sadece siyasi amaçlarla önemseniyor olmanın verdiği üzüntüyü yaşamaktır.
* çorum, maraş, sivas katliamlarını ezbere bilmektir, sanki yaşamışçasına.
* sevdiğin kişinin ailesinin seni istememesidir.
* olabilecek en doğal durum, vaziyet, hal, vuku...
türkiyede belli bir tepkinin olduğu çok aşikar. en basitinden örnek vermek gerekirse alevi olan bir adam arkadaşı tarafından başka bir kişiye tanıştırılırken normal yollar kullanılır.
x-alevi
y-sünni
z-sünni ( z ile y ve y ile x zaten arkadaştır. y x i z ye tanıştıracaktır. )
y- oo z kardeş naptın ya nası gidiyor?
z- iyidir y senden naber? arkadaş kim?
y- o bizim x okuldan arkadaş. hemen tanıştırayım sizi. x bu z, z bu x.
x- memnun oldum z.
z- ben de memnun oldum x
evet tanışma önce normal vaziyettedir. lâkin sonra x yanlarından ayrılıdığı zaman nedense y z ye x in alevi olduğunu laf arasında sıkıştırıverir.
y- ee z nasıl buldun x i?
z- baba adama benziyor ya...
y- ha bu arada unutmadan alevidir kendisi
z- hönky!!! neeee hadi beaaa uzak durmak gerekir o zaman
y x in alevi olduğunu z ye neden söyler. bilmiyoruz. "bak bu alevi, ayağını denk al" mı demek istiyor, yoksa "arkadaş bak bu alevi fazla güvenip değer verme" mi demek istiyor bilmiyoruz. (alıntı)
* Türkiye de alevi bir kasap olmakda oldukca zor bir işdir
alevi bir kasapsanız ve alevi kasap oluşunuz sunni müşterilerinizce öğrenilmişse; derim ki o dükkan et satmaz, bıçaklar kullanamamaktan körelir;i flas eder, kapatırsınız dükkanı. çünkü alevilerin kestiği et sunnilerce tüketilmez. açık söylemek gerekirse o et "haram kabul edilir".
eskiden kurban bayramlarında kestiğimiz etler sunni komşularımız tarafından tüketilmezdi. biz bu yüzden kurban bayramlarında hep bol bol et yemişizdir !!!
* yok sayılmak . ve hatta 5 yıla kadar çoğu alevinin söylemekten bile çekindiği durum. çok zor koşullarda dini özgürlüğünü yaşamaktır . alevi olduğun için geçmişte katledilmektir , günümüzde ise hor görülmek ve sadece siyasi amaçlarla önemseniyor olmanın verdiği üzüntüyü yaşamaktır.
* çorum, maraş, sivas katliamlarını ezbere bilmektir, sanki yaşamışçasına.
* sevdiğin kişinin ailesinin seni istememesidir.
* olabilecek en doğal durum, vaziyet, hal, vuku...
türkiyede belli bir tepkinin olduğu çok aşikar. en basitinden örnek vermek gerekirse alevi olan bir adam arkadaşı tarafından başka bir kişiye tanıştırılırken normal yollar kullanılır.
x-alevi
y-sünni
z-sünni ( z ile y ve y ile x zaten arkadaştır. y x i z ye tanıştıracaktır. )
y- oo z kardeş naptın ya nası gidiyor?
z- iyidir y senden naber? arkadaş kim?
y- o bizim x okuldan arkadaş. hemen tanıştırayım sizi. x bu z, z bu x.
x- memnun oldum z.
z- ben de memnun oldum x
evet tanışma önce normal vaziyettedir. lâkin sonra x yanlarından ayrılıdığı zaman nedense y z ye x in alevi olduğunu laf arasında sıkıştırıverir.
y- ee z nasıl buldun x i?
z- baba adama benziyor ya...
y- ha bu arada unutmadan alevidir kendisi
z- hönky!!! neeee hadi beaaa uzak durmak gerekir o zaman
y x in alevi olduğunu z ye neden söyler. bilmiyoruz. "bak bu alevi, ayağını denk al" mı demek istiyor, yoksa "arkadaş bak bu alevi fazla güvenip değer verme" mi demek istiyor bilmiyoruz. (alıntı)
Özgürlüğün Sesi... Sizin Sesiniz...Özgürce...
Portal
Giriş yap

Anahtar Kelime | Tags: